Jonas har följt utvecklingen från millimeterpapper till datorstöd

Jonas har arbetat på Puustelli i 11 år. Han blev rekryterad från en annan köksleverantör av Kari Mikkonen som idag är Sverigechef på Puustelli.
Jonas utstrålar ett påtagligt lugn och entusiasm när han berättar om alla år som han har jobbat på Puustelli.
- Det är roligt att träffa många olika typer av människor. Det är ett väldigt fritt jobb när man väl har kommit in i det, man sköter sig själv under ansvar. Sen är det möjligt att tjäna bra med pengar om det rullar på eftersom vi går på provision. Det där går ju alltid upp och ner men det får man ju ta!

När han började så ritade de köken på millimeterpapper…
Eftersom Jonas har arbetat en längre tid på Puustelli så har han kunnat följa utvecklingen genom åren.
- När jag började fanns det två butiker och nu är det nio stycken. Datorerna har blivit till stor hjälp samt att det finns hjälpmanualer i större utsträckning. Det gör att det är väldigt lätt att komma igång. När vi började var det ingen som kunde någonting. Då var det liksom en finne i Finland som visste hur det funkade.
Jonas berättar att när han började så ritade de köken på millimeterpapper och det var en sekreterare som gjorde Cad-ritningar och offerter. Idag sköter de hela processen själv med datorn som verktyg.
- Det mesta har finslipats! Idag är det inga problem med leveranser och restnoteringar.

Det gäller att ha koll på läget…
Jonas anser att arbetet inte är direkt svårt, men för nya säljare så kan det vara mycket innan de har kommit igång. Jonas understryker att det är ett jobb där man måste vara noggrann.
- Det är inte bara att sälja. Det gäller att ha koll på läget med alla grejerna - millimetermått! Vi har ett helhetsansvar och det tycker jag är jättebra! Det tror jag också kunden tycker, de har en person att vända sig till.
Om Puustelli inte skulle ha det arbetssättet tror Jonas att det skulle vara lite tråkigt.
- Det är ju du och kunden som vet vad som har sagts och vad som ska hända. Jag tror vi säljer mycket på att vi har ett helhetstänk, ”från ax till limpa”. En klassiker!

God finsk kvalitet…
När vi diskuterar vad Puustelli står för svarar Jonas utan att tveka.
- För mig är det god finsk kvalitet och design som är jättekul att jobba med och flexibiliteten är oändlig! Vi växer hela tiden och det är nya butiker på gång och vi kommer att bli ännu större. Trygghet är något som jag också vill lägga till, är det någonting som händer så finns det alltid människor som vet hur man ska göra och kan hjälpa till.
- Vi har alltid legat långt fram i design och kvalitet. Det har varit roligt och jag har känt att vi har haft det där lilla extra!
Med sina elva år på Puustelli ser Jonas ljust på framtiden.
- Om fem år är jag är kvar inom Puustelli, det tror jag. I det här yrket är man aldrig fullärd. Man utvecklas hela tiden. Det är det som har stimulerat mig genom åren!

Att jobba på Puustelli